A kurzusról:

Biztos mindenki látott már gyárakat, gépeket, amelyek automatikusan működnek részben, vagy teljesen. De hogyan lehetséges mindez?

A kurzus keretében megismerkedünk az ipari automatizálás főbb egységeivel, berendezéseivel, alrendszereivel, azok használatával. Megismerkedünk a PLC-kkel, azaz programozható logikai vezérlőkkel. Ez lesz az agya a rendszerünknek. Megnézzük, hogy hogyan lehet egy berendezés működtetéséhez a logikai összefüggések használatával a működtető programot elkészíteni, hogyan kell használni az időzítőket, számlálókat, komparátorokat, aritmetikai függvényeket, egyszerű példák segítségével pedig vezérléstechnikai feladatokat oldunk meg.

A modern rendszerekben a gépek is kommunikálnak egymással, vagy olyan egységekkel, amik által kevesebb vezetéket kell felhasználnunk egy rendszerben. Példákkal szemléltetjük ezek konfigurálását, működését. Gyakran az is fontos, hogy egyéb perifériákkal képesek legyünk kommunikálni, mint például egy vonalkód olvasóval, vagy GPRS alapú kommunikációt használva.

Ahhoz, hogy ezek a gépek működni tudjanak, nem csak a PLC-re és a programra van szükség, hanem érzékelőkre, hogy az egyes fizikai paramétereket bejuttassuk a PLC-be, és a beavatkozókra, amikkel hatást tudunk gyakorolni a folyamatra, ezért áttekintjük a be-/kimeneti jelfeldolgozó kártyák konfigurálását is a PLC egységünkhöz.

Természetesen a berendezéseknek, gépeknek a kezelővel is tudniuk kell kommunikálni, azaz az ember-gép felület elkészítésével is megismerkedünk.

Az ipari alkalmazásoknál fontos az adatok gyűjtése, ezért megismerkedünk a LabVIEW alapú mérés-adatgyűjtéssel is és a szabályozástechnikai alkalmazásokkal.

Remélem sikerült felkelteni az érdeklődését és a kurzus hallgatói között üdvözölhetem.


Előkövetelmények:

Nincs szükség előzetes ismeretekre a kurzushoz.A kurzus oktatói:

Dr. Trohák Attila
Kovács Gergely
Forgács Zsófia