A kurzusról:

A kurzus legfontosabb célja az, hogy megismerkedjünk a Unix alapú rendszerekkel, megtanuljuk azoknak a használatát és alapvető adminisztrációs feladatait. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a kurzus nem csak azok számára hasznos, akik a rendszeradminisztrációval szeretnének foglalkozni, hanem ma már minden informatikusnak képesnek kell lennie használni ezeket a rendszereket.

Először megismekünk a Unix történetével, kialakítunk egy olyan virtuális fejlesztő környezetet, amiben még akkor is kipróbálhatjuk az adminisztrációs feladatainkat, ha jelenleg nem Unix alapú operációs rendszert használunk. Betekintést nyerünk a parancssor, az úgyenevezett shell lehetőségeibe.Megismerkedünk a jogosultság kezeléssel, az alapvető biztonsággal kapcsolatos elvekről és lehetőségekről a felhasználók, felhasználói csoportok létrehozásával és beállításaival.

A későbbiekben a fájlrendszerek típusaival, használatba vételével és adminisztrációs lehetőségeivel foglalkozunk, majd részletesen és példákon keresztül áttekintjük a fájltovábbítás lehetőségeit, jól bevált módszereit. Az anyag második részében a hálózat manadszementtel, a folyamatok adminisztrációjával, a shell programok készítésével és grafikus felhasználói felületek konfigurácójával és távoli adminisztrációs lehetőségekkel foglalkozunk.


Előkövetelmények:

Nincs szükség előzetes ismeretekre a kurzushoz.


A kurzus oktatói:

Dr. Mileff Péter

A Miskolci Egyetem oktatója, és kutatója. MSc mérnök-informatikus végzettségét a Miskolci Egyetemen szerezte meg, majd a későbbiekben itt végezte el doktori tanulmányait is. A Unix/Linux rendszerek mindig csodálattal és érdeklődéssel töltötték el, komolyabb üzemeltetési és karbantartási területekkel körülbelül 5-8 éve kezdett el foglalkozni mind egyetemi, mind ipari környezetben.


Dr. Vincze Dávid

A Miskolci Egyetem Informatikai Intézetének oktatója. A Miskolci Egyetemen szerezte MSc diplomáját, mint mérnök-informatikus, és később szintén itt védte meg doktori értekezését és szerezte PhD fokozatát. Nagyjából 15 éve éve foglalkozik Linux alapú rendszerekkel, illetve rendszerüzemeltetéssel, mind oktatási/kutatási, mind ipari környezetben. Ebben a kurzusban a jogosultságkezelés, a hálózati konfiguráció és a kernel alapismeretek témaköröket készítette.


Smid László

A Miskolci Egyetem Informatikai Intézetének oktatója. A Miskolci Egyetemen szerezte MSc diplomáját, mint mérnök-informatikus. A 90-es évek közepétől foglalkozik Unix alapú rendszerekkel oktatási, kutatási és ipari környezetben.